II Adopce

Pomalu jsem si začala připadat jako nastávající maminka. Hračky, obojky, vodítka, žrádlo...

Máme všechno? 

Bude spokojený? 

Bude nás mít rád? 

Ze zařizování mi šla hlava kolem. Musela jsem v rámci adopce udělat dojem na tři lidi, vlastně na čtyři. Někdy mi přišlo, že zním moc křečovitě, chytře nebo strojeně. Že se třeba snažím tak, až je to podezřelé. A někdy jsem v panice snad i musela vyžbleptnout nějakou hloupost. Už mi skoro přišlo, že zním psychopaticky. 

A pak byla i předkontrola spolu s předadopčním dotazníkem. A vůbec - domyslete si všechna slova s 'před'. O nervozitě ani snad psát nemusím. Nutno jen podotknout, že takto uklizeno u nás bylo jenom před Vánoci, možná ani to ne. 

Když jsem minule mluvila o posouvání hor, netušila jsem, že to bude v podstatě doslova. Vrtichvost opravdu byl k adopci. Jen tu byl takový ...detail: "musíte pro něj na východní Slovensko."

No tak fajn. 

To zvládneme. 

Třeba se jim podaří zařídit předání pejska alespoň v Bratislavě ... Mýlila jsem se. Ale viděla jsem to pozitivně. 

Uděláme si výlet

A tak jsme si "zabůkovali" na Slovensku pokoj, naložili naše autíčko, vyzbrojili se piškoty, mlskami, hračkami, chladícími podložkami a vyrazili k hranicím.

Rozhodli jsme se to prostě risknout. K otázkám a přesvědčování se, zda do toho opravdu jdeme, byl ostatně důvod. Vrtichvosta jsme nikdy neviděli, nemohli jsme vědět, jak se k nám bude chovat. Navíc pro něj chtěli spíše někoho s domkem a zahradou a ne bytem ve velkoměstě. Jenže je nás, lidí, jako kobylek a kdyby každý měl mít dům se zahrádku, musela by část populace už bydlet na Marsu. A i když je to naše přání, budoucnost je nejasná. 


Co jsme o Vrtichvostovi vlastně věděli? 

~ jako malý týraný - musel hlídat pole, uvázaný je kůlu, kde musel hlídat a bylo jedno v jakém počasí, bez vody. Paní ho bila. 

~ je to útěkář - přeskočí plot i ve výšce dospělého člověka

~ je prý moc hodný, má rád děti

~ ale vrčí na ostatní, pokud mu chtějí vzít hračku

~ je krmený lidským jídlem

~ nikdy nebyl uvnitř lidského obydlí, zatím je v kotci venku u majitelky, která si ho už nemůže dovolit

~ nikdy nebyl sám, i když byl venku, byl stále alespoň někdo v domě

~ kastrovaný, očkovaný, čipovany


(zdroj obrázku: https://wtop.com/)

PŘEDADOPČNÍ DOTAZNÍK

a z něj většina otázek, které padly i během dlouhých predadopčních telefonátů. A se kterými musí jeden při adopci (z části na dálku :D) počítat. A také s tím, že se může stát, že ty odpovědi budete muset opakovat stále dokola. 

Bydlíte v (dům/byt): Byt (+ chata)

Schody: Ano, 2. patro

Zabezpečená zahrada (v případě rodinného domu): Ne

Děti (kolik a jak staré): Ne

Jiná zvířata (jaká): Ne

Krmení (čím): Granule (Brit Care – pokud nebude chutit, pak vybereme jinou kvalitní značku), konzervy, pamlsky, dle současné majitelky občas maso.

Předpokládané měsíční výdaje za psa: Pojištění, krmivo + pamlsky, cvičák… Odhadujeme 3 – 4 tisíce, plus finanční rezerva na veterinární a jiné výdaje.

 Zázemí (hračky, výběh, misky...): Veškerou výbavu teprve vybíráme, vyhradili jsme si pro to částku ~10000 Kč, vč. chladící podložky, vybavení do auta, keramické i cestovní misky, deka, pelech, hygienické potřeby, prostředky proti parazitům, hračky, balonek na pamlsky, vodítka navíjecí i stopovací a obyčejné, obojky.

Příroda (park,les apod.) v okolí: V okolí bytu jsou velké parky, včetně hřiště na agility. V okolí chaty jsou louky a lesy (v budoucnu bude oplocena vysokým plotem).

Jste si vědom/a možných odlišností v chování adoptovaného psa od chování psa vychovávaného v domácnosti od štěněte? Ano. Informovali jsme se u současné majitelky, konzultujeme s se zkušenou pejskařkou z kynologické rodiny.

Jste si vědom/a, že adoptovanému psovi může nějaký čas trvat, než se aklimatizuje v novém prostředí? Ano, Mlíko má zajištěnou 14denní dovolenou, pro začátek. Zároveň dáme pejskovi dostatek času a prostoru si na vše zvyknout. I na samotu. 

Jste si vědom/a,že adoptovaný pes potřebuje vše naučit a tak bude potřebovat váš čas i trpělivost? Ano, viz výše.

Kde bude pes spát? Hlavní pelíšek bude mít v obývacím pokoji jako své klidné místo, dále bude mít obvyklá místečka i u gauče a postele v ložnici. Pejska nebudeme omezovat v tom, kde si lehne, ale nebude smět být na gauči a v posteli.

Bude mít pes přístup do domu? Ano, v každém případě (byt i chata).

Plánujete psa umístit do kotce? Případně proč? Neplánujeme, ale pejsek je na kotec zvyklý, takže pokud by to bylo potřeba, na chatu mu kotec zřídíme a do bytu pořídíme otevřenou klec.

Proč jste se rozhodli adoptovat psa? Protože chceme parťáka a rozšířit náš rodinný kruh. Nepodporujeme množírny a obchod se psy, proto jsme se rozhodli pro adopci.



Komentáře

  1. Páni, to je ale dotazník. :O Upřímně bych asi ani nevěděla, jak na některé otázky odpovědět, třeba co se týče finanční stránky. :D Teď máme dva pejsky a ani nevím, kolik nás tak měsíčně stojí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to taky tak střelili od oka. S tím, že jsme počítali s různými výdaji. Ale je pravda, že mi výplata mizí nějak rychleji xD

      Vymazat

Okomentovat