III Pomáhej, ale prověřuj!

Není útulek jako útulek. Nebo pomoc jako pomoc. 

Nedávno na mě vybafla na Facebooku reklama od společnosti Rybízák, která vytváří ovocná vína a která letos znovu rozjela akci "pomáháme". Jedna láhev stojí cca 150 - 200 Kč. Z té jde od zákazníka 15 Kč na dobročinné účely a společnost pošle dalších 15 Kč. V mých očích to není moc, mimochodem. Ale jedná se o společnost a ne o dobrovolníka, a tak se jim to prostě musí nějak vyplatit. Výtěžek posílají do: Pomocné ruce Olomouc, mobilního hospice Ondrášek a Pet Heroes.

Všichni mají krásně udělané stránky, že?

Jenže... 

Znáte kauzu 'Obchod se soucitem'? Kdo ne, a má rád zvířata, právě dostal domácí úkol

"... Podle právníků z Animal Eye je obchod se zvířaty třetím největším ilegálním byznysem v České republice. Hned po drogách a prostituci." 

V tomto díle Infiltrace se podívali na Handipet Rescue spolek. Už na jejich stránkách se chlubí tím, že patří do rodiny Pet Heroes. A tímto se dostáváme k druhému domácímu úkolu a to přečíst si tento článek. Prostě nic jiného než byznys...? A i kdyby byl ten nejvíc nevinný scénář - a to, že Pet Heroes též skočili na špek Handipet Rescue, znamená to, že si Pet Heroes neuvědomují, koho vlastně podporují...? Nebo je všechno jinak? 

Vřele mohu doporučit všechny díly pořadu Infiltrace, i když nejsou jen o zvířátkách. A je jen na vás, jaký obrázek si vytvoříte. 

Koneckonců i Handipet se na svých stránkách vyjadřují k obsahu dílu tohoto pořadu. 

Kde je ale pravda? Kdo ví... 

Ostatně - pravda je velice subjektivní záležitost. A co si budeme nalhávat, televize vždycky bude přifukovat, aby měla senzaci. 

Někdy ale stačí tak málo jako přečíst si komentáře pod reklamou na fb. Když už nic jiného. 

Já osobně zastávám názor, že kdo chce pomoci, nepotřebuje žádný produkt, aby z toho něco měl, ale pomůže přímo. Náramky v minulém pomáhacím článku jsem si pořídila proto, že se mi prostě líbily a na účet samotného útulku jsem pak poslala ještě další obnos. Na to přece nikdo nepotřebuje získat jakoukoliv věc!

Tímto bych vás chtěla požádat, abyste si přece jen ověřovali, kam vaše pomoc jde. Dám samozřejmě i na doporučení, ale úplně nejlepší je, když jste útulek osobně navštívili a udělali si obrázek sami. Pak nemusíte tápat v šedi byznysu a snažit se rozmyslet, zda uvěřit reportáži nebo druhé straně.



Komentáře

  1. Zajímavý článek! O tom by mě nikdy nenapadlo přemýšlet! :O

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím! Když už posílám peníze na jakoukoli dobrou věc, stokrát si zkontroluji, že se moje peníze dostanou opravdu do rukou těm, kteří to potřebují. Nebudu podporovat nějaké hyeny nebo vychcánky, kteří právě působí na city lidí.

    OdpovědětVymazat
  3. Já si vždycky o té organizaci snažím zjistit co nejvíc, abych neposlala peníze někam, kde moc nepomůžou. Ráda podporuji i tím, že zakoupím nějaký jejich výrobek, stejně tak, jako ty ten náramek :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat