IX Velkoměsto

 Když Vrtichvost vylezl z auta, vypadal, že neví, kam dřív. Lítal kolem nás a tahal na vodítku jako šílený. Měl za sebou další cestu autem. Zase jinam. Do dalšího neznáma. Tentokrát to ale byla ulice. Všude domy, lidi a psi.

A tolik pachů.

Byl ve stresu. Bylo to na něm znát.

Ani vlastně skoro nic neočuchal.

A my udělali další chybu. Místo toho, abychom s ním chodili, dokud si nezvykne alespoň na naši ulici, chtěli jsme mu dopřát klid našeho bytu.

Jenže!

Sotva co jsme s ním prošli dvojpokojový byt, posunul se elegantně k větráku na zemi a začal čůrat. Nic takového předtím neudělal. A já jsem, to tak nějak tušila, nebo spíš věděla. Díky Temné, se kterou jsem si volala snad kvůli každé maličkosti. Protože jeden tak snadno zapomene, jak se vlastně má k novému přírůstku chovat. Temná jasně řekla, že na chatě cítí, že ještě stále nejde o domov, a tak může v našem bytě značkovat. Navíc - venku je tolik značek jiných pejsků, že ho to dostávalo do viditelného stresu a možná i do tak viditelného, že se bál čůrat venku.

Takže po dalším rozhovoru s Temnou bylo jasno. Po tom, co jsem s ním venku chodila dvě hodiny, jsme se s Medvědem vystřídali a ten s ním venku pokračoval. Prostě, dokud se nevyčůral.

Jenže ono nic.

A tak s ním Medvěd přišel domů. Hned, jak to udělal, Vrtichvost popošel k taburetce a opět na ní začal vypouštět proudek.

A tak se rituál opakoval. Dlouhé hodiny venku, dokud se prostě nevyčůral. Vrtichvost vystresovaný, vyjukaný, neposedný. A Medvěd, potlačující svůj mírný vztek, rozmontovávající větrák, aby jej mohl vyčistit.

Ale protože se zázraky dějí a protože Temná taky umí poradit, nakonec začal Vrtichvost poznávat pachy. Očuchávat místa i pejsky, se kterými se potkal a jejichž značky si začal spojovat. A pak už to najednou šlo.

Všechno hezky s klidem, trpělivě a s jasnými signály. Tak jsme k němu přistupovali.

A on to zvádl. Jak Vrtichvost, tak i Medvěd.

A to naše chlupatý štěstí začalo vedle nás chodit s prověšeným vodítkem. I když i dodnes pro něj kolikrát nejsme zajímavější, než to štěndo na druhém konci ulice.

zdroj obrázku: https://psitrener.cz/ 



Komentáře

  1. Tak to je dobře, že se to nakonec podařilo a už čůrá venku! :) Asi si to opravdu potřeboval nejprve ujasnit. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat