XII Agresivita

 

Dlouho jsem se neozvala. Nebyla energie a když byla, nebyl čas. Nebo jsem prostě byla líná. Co si budeme povídat, nebudu vám tu rozhodně lhát.

Vrtichvost je s námi už nějakou dobu.

V něčem jsme všichni udělali úžasné pokroky, ale já bych ráda poukázala i na to, co se zhoršilo, než se pustím i do jiných much, které jsme dokázali vyřešit.

Toto ovšem ne.

Z Vrtichvosta se stal reaktivec. Nesnese jiné pejsky (fenky celkem ano), nedejbože podobně veliké jako je on sám.

Jakto? Jak je to možné, že se z pejska, který je tak ke všem přátelský.

Je a zároveň i není nám to záhadou. Vždyť jsme se snažili být tak důslední!

Tak. A teď někteří začnou - je tolik kurzů, tolik technik, selhala socializace, selhala naše role vůdců smečky apod. Těch důvodů může být víc než dost. A řešení také. Ale skoro žádné z technik nezabírají.

Vrtichvost má pro nás stále neznámou minulost. To je stále ta záhada.

Trpí na následky kastrace. Je úzkostný. A tu úzkost řeší agresivitou. Nechce, aby ho kluci očuchali. Kluci, kteří mu dají jasně najevo, že není plnohodnotný pes.

Je to dost rozdíl než mít pejska od narození a je to riziko, které jsme na sebe adopcí vzali.  

Ale teď tu s Medvědem jsme my. A my ho musíme od tohoto stresu ochránit.

 

Co tedy nejvíc zabírá (jenom u Vrtichvosta. Každý pejsek je totiž jiný)?

1. Vzdálenost

Je zásadní. Nenecháváme pejsky, aby se dostali k Vrtichvostovi nějak extra blízko. Neodvádíme pozornost na mlsky. Naopak. Říkáme, že se dívat může, ale nesmí startovat nebo jinak víc s pejskem kontaktovat. Ne vždy to vyjde. Už jenom proto, že místo, kde žijeme, je prostě psí zoo a neexistuje, že bychom nepotkali pejska. Jsou na každém rohu, v každé ulici, v každém parku, na každé straně parku... To bychom ho nemohli venčit vůbec... a nemluvě o jiným páníčkách ... ale o tom píšu tady.

2. Klidné rozpoložení a dobrá nálada

Platí pro oba. Jak pro toho, kdo v lepším případě vede, tak i pro pejska. Rozhodně to chce mít přístup a la: Hej! Tohle si tu řeším já, ty pejsky neřeš. Nepustím ho k tobě, neboj. Vrtichvost má v sobě ale plemena, která jsou zvyklá být samostatná, samostatně se rozhodovat a pracovat. Není to omluva, avšak ztěžující fakt.

3. Komunikace

K tomu nemusím nic psát. Nejenom, že jde o komunikaci mezi pejskem a venčitelem, ale on si všímá i jaké signály vysíláme k okolí.

4. Pochvala, vyjádření spokojenosti


Uf uf ... Tak to bylo takové vážnější téma.

Ale pokud s tímto máte problémy, vězte, že nejste v tom sami. Je to běh na dlouhou trať.

zdroj obrázku: https://wendywoodvet.co.za/


Komentáře

  1. Joo, tomu rozumím, naše malá Amy je taky vždy naježená na každého psa (od té doby, co je ve smečce). Ale když už nastane setkání, pak je většinou kamarádská.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dobře, že alespoň pro tom setkání. Vrtichvost bohužel ne. Submisivniho pejska přišpendlí k zemi a nechci dní domýšlet, jak by to dopadlo s dominantním... 😓

      Vymazat

Okomentovat